BILD 
NORDSTAN

Göteborgs Pionjärinvigning: Sveriges Första Batteribyte för Elmopeder i Nordstan

Göteborg fortsätter att vara en frontfigur i övergången till gröna transportmedel och logistik. Ett imponerande samarbete mellan Göteborgs stad, svenska universitet och det privata näringslivet har resulterat i spännande innovationsprojekt för att skapa en mer hållbar framtid för staden. Idag markerade invigningen av Nordstans första batteribytestation för elmopeder ett banbrytande steg mot detta mål.

Denna nyskapade batteribytestation är resultatet av det banbrytande innovationsprojektet CoMiMo (Connected Micro Mobility), finansierat av Drive Sweden. Projektet involverar Lunds universitet, Högskolan i Borås, Vialumina, GoCiklo, foodora och Nordstan, med stöd från samarbetspartners som Business Region Göteborg och Göteborg Parkering.

Nordstan, med sitt centrala läge och närhet till parkeringsmöjligheter, är den perfekta platsen för att utveckla en mobilknutpunkt för framtidens hållbara transporter. Helena Lindqvist, vd för Nordstan, säger, "Vi planerar nu för att batteribytestationen ska följas av ännu fler innovativa lösningar som kommer att underlätta logistiken för många företag i staden."

Driften av anläggningen i Nordstan hanteras av GoCiklo, ett nystartat företag som erbjuder den nödvändiga infrastrukturen för smidiga batteribyten för lätta elfordon. Genom företagets tjänst "Go-Swap-Go" kan företag hyra elmopeder och få tillgång till bytestationerna. Den första användaren av tjänsten är foodora, som ser betydande fördelar med GoCiklos lösning. Hans Skruvfors, vd för foodora, förklarar, "Det ger oss möjlighet att snabbt övergå till 100% grön last-mile delivery, något vi strävar efter genom olika initiativ. Det snabba batteribytet gör också arbetsdagen enklare för våra bud, som slipper oroa sig för laddning under arbetsdagen."

GoCiklos mål är att etablera ett omfattande nätverk av elektriska mopeder och batteribytestationer i städer över hela Europa. Mattias Tingvall, vd för GoCiklo, betonar vikten av att göra städerna utsläppsfria och hälsosammare för sina invånare och säger, "Vi är glada över hur GoCiklo's "Go-Swap-Go" tjänst kan förenkla för användarna och göra den gröna omställningen ännu smidigare."

Förutom Nordstan kommer tre andra parkeringshus i Göteborg att utrustas med GoCiklos batteribytestationer, belägna vid Olskroken, Heden och Koffen vid Masthuggstorget. Detta initiativ möjliggör en bred övergång från bensindrivna till eldrivna mopeder och andra mikrofordon och utgör ett viktigt steg mot en tystare och renare stad.

Anastazia Kronberg, från Business Region Göteborg och initiativtagare till EU-projektet Move21, framhåller betydelsen av batteribyte som ett medel för att inkludera nya användargrupper i klimatomställningen. "Nu når elektrifieringen helt nya grupper av användare som inte tidigare har varit del i klimatomställningen," säger Kronberg.

Projektet CoMiMo inkluderar även geofencing baserat på Vialuminas teknikplattform. Denna teknologi möjliggör flera tjänster som ökar stadens ordning, trygghet och säkerhet, samt förenklar användningen av elfordon.

Drive Sweden, ett av regeringens 17 strategiska innovationsprogram (SIP), har visionen att Sverige ska ta en ledande roll i att använda digital teknik för att skapa ett mer hållbart transportsystem. Dessa strategiska innovationsprogram finansieras genom Vinnova, Formas och Energimyndigheten, och Lindholmen Science Park AB är värdorganisationen.

Göteborgs initiativ att inviga Sveriges första batteribytestation för elmopeder i Nordstan visar tydligt stadens engagemang för att främja hållbara och gröna transportlösningar. Detta banbrytande projekt markerar början på en grönare och mer effektiv framtid för Göteborgs invånare och företag.

Redaktionen
RetailSvepets redaktion är dedikerad till att leverera aktuella och insiktsfulla nyheter inom detaljhandelsbranschen. Vårt team av erfarna skribenter och branschexperter arbetar för att hålla läsarna informerade om de senaste trenderna, utvecklingen av affärsmodeller och innovationer inom retailvärlden. Vi strävar efter att ge en omfattande överblick över den dynamiska och föränderliga naturen hos detaljhandeln, med störst fokus på fysiska butiker men även e-handel. Genom våra artiklar, analyser och insikter strävar vi efter att hjälpa företag att fatta välgrundade beslut och navigera framgångsrikt i den moderna retailmiljön.
Läs också:

Andra artiklar om

Hållbarhet

Från Sverige-veckorna: Polarbröd, Mylla, Färsodlarna och DAVA Food/Lantägg
Jula Miljö & Energi Tänds av Solkraft – Första Solcellsanläggningen i Falköping