BILD 
Amazon

Svenskar rustar sig för julen med hjälp av Black Friday: Ny undersökning från Amazon.se

Julen närmar sig och svenskarna har en plan för att göra den så magisk som möjligt, trots den pågående inflationen. En färsk YouGov-undersökning, beställd av Amazon.se, avslöjar att majoriteten av de som planerar att handla på Black Friday eller mellandagsrean i år gör det för att ha råd med sina julklappar och andra planerade inköp.

Black Friday har blivit ett sätt att få ekonomin att räcka längre

Med rekordhöga inflationssiffror i ryggen är svenska hushåll under press när det gäller julshoppingen. Men enligt den nya undersökningen från Amazon.se kan årets Black Friday vara lösningen för många att få ekonomin att gå ihop under julen. Hela 39 procent av svenska konsumenter planerar att handla under årets Black Friday-vecka, en ökning från 28 procent jämfört med förra året.

Det är särskilt intressant att notera att majoriteten, 58 procent, av de som tänker handla under Black Friday-veckan och/eller mellandagsrean, gör det för att ha råd med sina planerade inköp under året. Denna siffra är ännu högre bland låginkomsttagare, där hela 70 procent uppger att de kommer att utnyttja readagarna för att få ekonomin att gå ihop.

Inflationen ökar prismedvetenheten

Den höga inflationen har gjort svenska konsumenter mer prismedvetna och förmåga att jämföra priser och planera inköp. Därför väljer fler att använda Black Friday-veckan för att köpa julklappar samtidigt som de måste balansera behovet av att undvika impulsköp.

"Den höga inflationen pressar hushållen allt mer och har på många håll ökat prismedvetenheten hos svenska konsumenter. Det tvingar hushåll att jämföra priser och planera sina inköp i större utsträckning, vilket kan vara en del av förklaringen till varför fler väljer att använda Black Friday-veckan för att köpa julklappar. Sen kan det vara en tuff balansgång för konsumenter att inte falla dit för de mindre nödvändiga köp man egentligen inte har råd med," säger Shoka Åhrman, sparekonom och författare.

Svenskar planerar att handla för över 3 000 kronor

Enligt undersökningen planerar svenskarna att i genomsnitt lägga 3 403 kronor på Black Friday. Detta kan verka högt, men inkluderar många av de inköp som hamnar under granen till jul. En fjärdedel av de tillfrågade (25%) säger att de kommer att köpa mer på rea eller med rabatt på grund av inflationen, för att ha råd med sina julklappar.

"Vi förväntar oss att årets Black Friday-vecka, kanske mer än någonsin, kan ha stor betydelse för att svenska konsumenter ska få sina pengar att räcka längre inför julveckorna. Det handlar om att kunna erbjuda det kunderna behöver. På Amazon.se kommer det att finnas mängder av erbjudanden från såväl internationella varumärken som unika produkter från små och medelstora svenska företag, med snabb och smidig hemleverans," säger Linnéa Forrester, kommunikationsansvarig hos Amazon.se.

Svenskarnas inköpslista för Black Friday 2023

Förra årets Black Friday dominerades av teknikprylar och leksaker. På Amazon.se tillhörde Lego, Apple AirPods och Playstation 5 de mest sålda produkterna. I år verkar svenska konsumenter välja en annan väg då kläder toppar listan över de produkter som de främst planerar att köpa på Black Friday. Skönhet och inredning är också högt prioriterade.

  • Kläder – 48%
  • Elektronik – 43%
  • Skönhetsartiklar – 24%
  • Inredning – 24%
  • TV-spel och underhållning – 19%
  • Leksaker – 18%
  • Sport/fritidsutrustning – 17%
  • Barnsaker – 15%
  • Vitvaror – 15%
  • Byggmaterial/verktyg – 8%

Så går det till på Amazon.se

Amazons Black Friday Week börjar klockan 00:01 den 17 november och slutar klockan 23:59 den 27 november.

Om undersökningen

Undersökningen utfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 12-14 september 2023. Totalt intervjuades 1012 män och kvinnor över 18 år i Sverige.

Om Amazon

Amazon är känt för sitt fokus på kunder, passion för innovation, och långsiktiga tänkande. Företaget erbjuder en mängd olika produkter och tjänster, inklusive Amazon Prime, Fulfillment by Amazon och Kindle. För mer information, besök Amazon's officiella sida och följ @AmazonNews på Twitter.

(Slut på pressmeddelandet)

Källa: Amazon.se pressmeddelande

*Det är tydligt att svenskarna rustar sig för julen med hjälp av Black Friday. En ny undersökning från Amazon.se avslöjar att många ser Black Friday som en möjlighet att ha råd med sina planerade inköp under året, inklusive julklappar. Med rekordhöga inflationssiffror är det

Redaktionen
RetailSvepets redaktion är dedikerad till att leverera aktuella och insiktsfulla nyheter inom detaljhandelsbranschen. Vårt team av erfarna skribenter och branschexperter arbetar för att hålla läsarna informerade om de senaste trenderna, utvecklingen av affärsmodeller och innovationer inom retailvärlden. Vi strävar efter att ge en omfattande överblick över den dynamiska och föränderliga naturen hos detaljhandeln, med störst fokus på fysiska butiker men även e-handel. Genom våra artiklar, analyser och insikter strävar vi efter att hjälpa företag att fatta välgrundade beslut och navigera framgångsrikt i den moderna retailmiljön.
Läs också:

Andra artiklar om

Hållbarhet

No items found.
No items found.
No items found.