BILD 
Circle K

Circel K Står Upp mot Förutfattade Meningar: Svenska Elbilsägare Delar Sina Erfarenheter

Ombytet till elbilar, ett steg mot en grönare framtid, har inte undgått svenska samhällen och deras tveksamheter. Med främst oro över laddningsinfrastrukturen längs vägar och potentiella praktiska bekymmer som kylan kan innebära, har det uppstått en debatt: Är dessa farhågor berättigade eller grundar de sig i förutfattade åsikter? För att skingra detta tvivel har Circle K satt fokus på de faktiska upplevelserna hos svenska elbilsägare och jämfört dessa med icke-elbilsägares perspektiv.

Första på listan bland de tveksamheter som dyker upp när ombytet till elbilar diskuteras, är bristen på tillgängliga laddningsalternativ längs våra vägar. Hela 44 procent av de som ännu inte bytt till elbil nämner detta som ett central hinder. Emellertid delar bara 35 procent av de faktiska elbilsägarna denna uppfattning. Intressant nog motsäger hela 36 procent detta, med övertygelsen att bristen inte utgör ett problem alls.

Jenni Alterling, Senior Manager för E-mobilitet på Circle K, förklarar detta fenomen: "De senaste åren har laddningsinfrastrukturen längs våra vägar växt kraftigt och har nu nått imponerande nivåer på många platser i landet. Även om vi har en bit kvar till målet, är det tydligt att möjligheten att resa långt med elbilar blir allt mer tillfredsställande."

En annan ofta framförd kritik är att elbilar tappar räckvidd i kyla. Drygt 28 procent framhåller detta som ett central hinder. I verkligheten säger hela 47 procent av elbilsägarna att detta inte är ett problem.

Jenni Alterling förklarar vidare: "De förutfattade åsikterna om elbilar och kyla är ett intressant exempel. Faktum är att skillnaden i räckvidd mot konventionella fordon i dessa förhållanden är minimal. Även om elbilar generellt drar mer energi i stark kyla, är detta tydligt inte något som oroar majoriteten av våra elbilsägare."

Undersökningen belyser även att de som överväger övergången till elbil ofta har lägre klimatpåverkan (57 %) och lägre drivmedelskostnader (50 %) som främsta fördelar. Å andra sidan för dem som redan har gjort bytet, är de primära incitamenten de omvända med 80 procent som prioriterar kostnaden och 75 procent som värdesätter klimatpåverkan.

Elbilsägarna visar sig också ha större tillit till den pågående omställningen. 34 procent av elbilsägarna tror att över hälften av bilarna på vägarna kommer vara elbilar år 2030. Samtidigt tror majoriteten av icke-elbilsägare att omställningen inte sker förrän efter 2033.

Alterling avslutar med en sammanfattande observation: "En helhetsbild av undersökningen avslöjar att elbilsägarna generellt är mycket nöjda. Många av de orosmoment som uppenbarar sig innan övergången till elbil inte lika betydande när man väl har upplevt användningen av elbil. Det finns även en generellt starkare tro på tekniken bland de som redan har valt att byta."

Källa: Circle K

Redaktionen
RetailSvepets redaktion är dedikerad till att leverera aktuella och insiktsfulla nyheter inom detaljhandelsbranschen. Vårt team av erfarna skribenter och branschexperter arbetar för att hålla läsarna informerade om de senaste trenderna, utvecklingen av affärsmodeller och innovationer inom retailvärlden. Vi strävar efter att ge en omfattande överblick över den dynamiska och föränderliga naturen hos detaljhandeln, med störst fokus på fysiska butiker men även e-handel. Genom våra artiklar, analyser och insikter strävar vi efter att hjälpa företag att fatta välgrundade beslut och navigera framgångsrikt i den moderna retailmiljön.
Läs också:

Andra artiklar om

Hållbarhet

Hållbarhetsstrategier inom detaljhandel
Jula Miljö & Energi Tänds av Solkraft – Första Solcellsanläggningen i Falköping