BILD 
Ekonomi

Sju chefsekonomer är eniga, räntesänkning är på horisonten

En våg av förväntan sveper genom den svenska ekonomiska horisonten och frågan på allas läppar är; När kommer Riksbanken sänka räntan? Zmarta, den framstående jämförelsetjänsten, har gått direkt till källan och fått sju av landets ledande chefsekonomer att dela med sig av sina insiktsfulla prognoser. Svaren pekar på en enighet om att vi kan förvänta oss den första räntesänkningen tidigast i maj och senast i december 2024. Spänningen ligger i luften över hur detta kommer att påverka den svenska ekonomin.

Vid det senaste räntemötet valde Riksbanken att hålla styrräntan oförändrad vid 4,0 procent, enligt meddelandet från riksbankschefen Erik Thedéen i slutet av november. Nu riktas blicken mot framtiden och när den första sänkningen kommer att inträffa. Majoriteten förväntar sig att toppen är nådd och en enig expertpanel ser fram emot en period av räntesänkningar, där den första förväntas ske någonstans mellan maj och december 2024.

Hypoteserna:

SBAB:s chefsekonom, Robert Boije, står ut som den mest optimistiska rösten. Hans gissning pekar på en möjlig sänkning redan i maj. Han spår inte mindre än fem räntesänkningar innan jul och förutspår att Riksbanken kommer att ha sänkt styrräntan till 2,75 procent vid årets slut, med ytterligare tre sänkningar året därpå. År 2025 förväntas styrräntan sjunka till 2,0 procent.

Christina Nyman från Handelsbanken är mer återhållsam och förutser den första sänkningen först i det fjärde kvartalet 2024. De flesta av de andra chefsekonomerna är dock överens om att den första räntesänkningen kan förväntas redan den 25 september, enligt prognoserna från Alexandra Stråberg (Länsförsäkringar), Annika Winsth (Nordea) och Jens Magnusson (SEB).

Jens Magnusson på SEB förklarar att efter sommaren, när inflationen närmar sig målet och arbetsmarknaden försämras, kommer det vara läge för Riksbanken att börja sänka räntan. Han betonar vikten av att anpassa räntepolitiken till det aktuella ekonomiska läget och undvika höga realräntor i en svagare ekonomi.

Michael Grahn från Danske Bank delar Robert Boijes aggressiva syn på räntesänkningar och förutspår tre sänkningar under 2024 och ytterligare tre året därpå, med en styrränta på 2,5 procent i slutet av 2024 och 2,0 procent under hösten 2025.

För Swedbanks Mattias Persson är juni månaden för den första sänkningen, och han tror att Riksbanken kommer att sänka räntan vid vartannat möte, vilket leder till en styrränta på 2,5 procent vid slutet av 2025.

För att sammanfatta är det...

tydligt att det finns en bred överenskommelse om att Riksbanken kommer att genomföra räntesänkningar inom den närmaste framtiden. Spänningen ligger nu i när och det svenska näringslivet håller andan inför den förväntade ekonomiska förändringen. Med prognoserna från dessa sju chefsekonomer som ledstjärna, kan vi förbereda oss för en händelserik närmsta framtid på den svenska ekonomins väg. Ta fram kalendern och notera datumen, för det ser ut som att 2024 kommer att bli ett år med betydelsefulla beslut för räntepolitiken i Sverige.

Redaktionen
RetailSvepets redaktion är dedikerad till att leverera aktuella och insiktsfulla nyheter inom detaljhandelsbranschen. Vårt team av erfarna skribenter och branschexperter arbetar för att hålla läsarna informerade om de senaste trenderna, utvecklingen av affärsmodeller och innovationer inom retailvärlden. Vi strävar efter att ge en omfattande överblick över den dynamiska och föränderliga naturen hos detaljhandeln, med störst fokus på fysiska butiker men även e-handel. Genom våra artiklar, analyser och insikter strävar vi efter att hjälpa företag att fatta välgrundade beslut och navigera framgångsrikt i den moderna retailmiljön.
Läs också:

Andra artiklar om

Hållbarhet

Apoteket stärker sin kurs i andra kvartalet: Nya etableringar, tillväxt och förbättrat resultat
ICA Gruppen Emitterar Obligationer för 2,5 Miljarder SEK för Framtida Tillväxt